პურ-ფუნთუშეულის მწარმოებელი კომპანია „ემსიბი ჯორჯიას“ დირექტორი, ალექსანდრე რატიშვილი, BMGTV-ის გადაცემაში „ანალიტიკა“ პურის ფასზე საუბრისას აღნიშნავს, რომ პურის გაძვირება გარდაუვალი პროცესია, რადგან ყველა კომპონენტი, რომელიც მისი წარმოებისთვის აუცილებელია, მკვეთრად ძვირდება.
„პურის წარმოების ყველა კომპონენტი – ნედლეული, კომუნალური გადასახადები, შრომის ანაზღაურება და სხვა – ყველაფერს აქვს გავლენა ფასების ზრდაზე. თუ ეს ყველაფერი კერძო ბიზნესის ხელშია, მაშინ თითოეული კომპონენტი მოგებაზე მუშაობს. ინფლაცია, კურსის ცვალებადობა და სხვა საერთაშორისო ფაქტორები პერიოდულად ანიჭებს გავლენას ფასებზე. ამიტომ, როგორ შეიძლება არ გაძვირდეს პური? რა თქმა უნდა, უნდა გაძვირდეს,“ – აღნიშნავს ალექსანდრე რატიშვილი.
ბიზნესმენის თქმით, პურის ფასის ზრდა სისტემურ სიღარიბესთან არის დაკავშირებული, რაც ქვეყანაში უფრო ფართო პრობლემაა. „ეს ის საკითხია, რომლითაც რეალურად უნდა დაკავდეს სახელმწიფო,“ – ამბობს ის და აგრძელებს: „თუ სახელმწიფოს ეს პრობლემა აწუხებს, მაშინ უნდა შექმნას სოციალური საწარმოები, რომელიც სოციალურად დაუცველ ჯგუფებს დაეხმარება. დანარჩენისთვის, ვისაც მატერიალური შესაძლებლობა აქვს, 5-10 თეთრი არ აქვს მნიშვნელობა, ის უბრალოდ მაღაზიაში შედის და ყიდულობს პურს.“
რატიშვილი ასევე აღნიშნავს, რომ საქართველოში დღეს 600 000-ზე მეტი სოციალურად დაუცველი ადამიანია, რაც ხაზს უსვამს სისტემურ პრობლემას, რომელთანაც აუცილებლად უნდა მომხდარიყო რეაგირება. „ამომრჩეველი უნდა უყურებდეს, რას სთავაზობს პოლიტიკური ჯგუფი და როგორ აპირებს ქვეყანაში არსებული ეკონომიკური კრიზისის მოგვარებას,“ – ამბობს ალექსანდრე რატიშვილი.
როდესაც პურის გაძვირების საკითხი მიდგება, იგი განაგრძობს: „თუ პური არ გაძვირდა, მაშინ ბიზნესი წაგებაზე მუშაობს. ეკონომიკური ფაქტორების ფონზე, ყველა კომპონენტი – პურის წარმოების ნედლეული, კომუნალური გადასახადები, შრომის ანაზღაურება – ძვირდება. თუ ფასები არ გაიზრდება, ბიზნესს უბრალოდ მოუწევს დახურვა.“
მისივე თქმით, თუ პური არ გაძვირდება, ამას უზარმაზარი გავლენა ექნება ბიზნესზე. „პურის საწარმოო ყველა კომპონენტი თუ გაძვირდება და ბიზნესს მოგებაზე ორიენტირებული ქცევა აქვს, მაშინ ამ ბიზნესს მოუწევს დახურვა. ეს იმას ნიშნავს, რომ მხოლოდ პურის გაძვირება არ არის პრობლემა, ეს სხვა ეკონომიკური პროცესების ნაწილია. ყველაზე მნიშვნელოვანი, რომ ქვეყანამ განახორციელოს რეფორმები, განსაკუთრებით ეკონომიკის მიმართულებით,“ – დასძენს ალექსანდრე რატიშვილი.
ბიზნესმენის განმარტებით, სახელმწიფოს დარეგულირება შესაძლოა, იმპორტირებულ ფქვილზე საბაჟო ტარიფების ამოქმედებით მოხდეს, რაც ბიუჯეტში 50 მილიონ ლარამდე თანხის აკუმულირებას გამოიწვევს. „ყველას არ სჭირდება პურზე სუბსიდირება, ამიტომ ეს თანხა უნდა მივმართოთ იმ ადამიანებს, რომლებიც მას ნამდვილად საჭიროებენ,“ – ამბობს რატიშვილი.
ამასთან, ალექსანდრე რატიშვილი განიხილავს ფქვილისა და ხორბლის ასოციაციის ინიციატივას, რომლის მიხედვით, ფქვილის მარკირება სავალდებულო გახდება. „გადაწყვეტილება არის, რომ თითოეულ ფქვილის ტომარაზე განთავსდეს ეტიკეტი, რომელიც პროდუქტის წარმოების ადგილისა და სხვა მნიშვნელოვანი ინფორმაციის შესახებ დეტალებს მოიცავს. ეს სისტემა ხელს შეუწყობს პროდუქტის გამჭვირვალობას,“ – აღნიშნავს ის.
ბიზნესმენი ასევე საუბრობს პურის ინდექსაციის სისტემის შემოღებაზე, რომლის მიზანი პურის ფასის ფორმირება იქნება, სადაც გათვალისწინებული იქნება ყველა კომპონენტი – ფქვილი, ზეთი, მარილი, საფუარი, კომუნალური გადასახადები და შრომის ანაზღაურება. „ეს სისტემა საზოგადოების ინფორმირებას ემსახურება, რათა გაიგონ, რა კომპონენტებით შეიძლება განისაზღვროს პურის ფასი,“ – განმარტავს ალექსანდრე რატიშვილი.
bm.ge
