ცენტრალური ევროპის უდიდესი ტბა სულ უფრო მარილიანი ხდება

უნგრეთში, ტბა ბალატონი, რომელიც ყველაზე დიდია ცენტრალურ ევროპაში, სულ უფრო მარილიანი ხდება. „ევროპულსის“ ინფორმაციით, ამ დასკვნამდე ადგილობრივი მკვლევრები ბოლო 130 წლის განმავლობაში ტბის ქიმიური შემადგენლობის შესახებ მონაცემების შესწავლის შემდეგ მივიდნენ.
აღმოჩნდა, რომ წყლის შემადგენლობა მე-19 საუკუნის ბოლოდან მე-20 საუკუნის შუა ხანებამდე არ შეცვლილა. თუმცა, მას შემდეგ ტბა გამუდმებით ხდება მარილიანი: ახლა მარილის კონცენტრაციამ ბალატონის ტბაში მიაღწია 620-690 მილიგრამს ლიტრზე, მაშინ როცა მე-20 საუკუნის შუა პერიოდამდე მხოლოდ 450 მილიგრამი იყო.
ასე რომ, მტკნარ წყლიანი ბალატონი გარდამავალ მტკნარ მარილიან ტბად გადაიქცა.
მეცნიერები ამ ცვლილებებს ურბანიზაციას უკავშირებენ. მარილი წყალში ზამთარში გზებიდან და სამშენებლო მოედნებიდან ხვდება. გარდა ამისა, წვიმას შეუძლია მოაშოროს მარილი ფასადებიდან და ფილებიდან. ასევე თავისი როლი შეუძლია შეასრულოს მარილმა, რომელიც ხვდება ჭურჭლის სარეცხი მანქანებიდან ჩამდინარე წყლებში.
გარდა ამისა, მარილიანობის მატება დაკავშირებულია კლიმატის ცვლილებასთან: წყლის აორთქლებამ დაიწყო შემოდინებისა და ნალექის გადაჭარბება. ეს ზრდის ტბაში წყლის ყოფნის დროს, რაც იწვევს გახსნილი მარილების კონცენტრაციის ზრდას.
თუ ბალატონის ტბის მარილიანობა იგივე ტემპით გაგრძელდება, მაშინ 50 წელიწადში ის შეიძლება მიუახლოვდეს 1000 მილიგრამს ლიტრზე – და ამან შეიძლება სერიოზულად იმოქმედოს ტბაში ცხოვრებაზე, შეცვალოს ჩვეული ეკოსისტემები.