24 ნოემბერს გამოქვეყნებული ბრძანებით საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრომ დაამტკიცა „ზოგადსაგანმანათლებლო დაწესებულებებში კვების ობიექტის ფუნქციონირებისთვის დადგენილი მინიმალური მოთხოვნები“.
ბრძანება განსაზღვრავს აკრძალულ მზა პროდუქტებს:
· საღეჭი რეზინი, კანფეტები, შოკოლადი, არომატიზებული წასახემსებლები (მაგ.: ჩიფსები, ჟელიბონი და სხვა);
· მარილიანი, შაქრიანი ან ცხიმით დამუშავებული თხილეული, ხილი და ბოსტნეული;
· მაიონეზი და მაიონეზით შეზავებული პროდუქტები;
· დაკონსერვებული პროდუქტები;
· თერმულად დაუმუშავებელი კვერცხი;
· სოკო ნებისმიერი ფორმით;
· კრემიანი საკონდიტრო ნაწარმი;
· ტკბილი გაზიანი სასმელები;
· ყავა.
სამინისტროს ცნობით, სურსათის უვნებლობის სამსახურის გარდა, სკოლის კვების ობიექტს მონიტორინგს გაუწევს სკოლის მონიტორინგის ჯგუფი, რომელიც დაკომპლექტებული იქნება მოსწავლეებით, მშობლებით, მასწავლებლებით (სასურველია ბიოლოგიის), სკოლის ექიმი/ექთნითა და სკოლის ადმინისტრაციის წარმომადგენლებით.
ბრძანება 24 ნოემბერსვე შევიდა ძალაში.
სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ოქტომბრის დასაწყისში განაცხადა, ომ საჩხერის მუნიციპალიტეტის სოფელ სავანის სკოლაში 9 მოსწავლე საკვებით მოიწამლა, რისი მიზეზიც გახდა სკოლის ბუფეტში ნაყიდი ნამცხვარი.
სააგენტოს მიერ ჩატარებულმა მიკრობიოლოგიურმა კვლევამ აჩვენა, რომ დონატებში, რომლებიც სკოლაში იყიდებოდა, ობის სოკოების ნორმა მნიშვნელოვნად აღემატებოდა დასაშვებ ზღვარს.
