საშუალო ევროპელი ყოველწლიურად 132 კილოგრამ საკვებს ყრის. ამ მონაცემებს ევროპის სტატისტიკური სააგენტო Eurostat ავრცელებს. საკვების ნახევარზე მეტი (72 კილოგრამი) ხვდება სახლში ნაგვის ურნაში. დანარჩენი საკვების ნარჩენები წარმოიქმნება კაფეებში, სუპერმარკეტებში და ქარხნებში.
ყველაზე მეტი საკვები იყრება კვიპროსზე (294 კილოგრამი ერთ ადამიანზე), დანიაში (254) და პორტუგალიაში (185). რეიტინგის საპირისპირო მხარეს სლოვენია (71), ხორვატია (72) და უნგრეთი (84) მოხვდნენ.
რეიტინგში არ იყო გათვალისწინებული ლიტვის, ესპანეთისა და საბერძნეთის მონაცემები.
რუსეთის ფედერაციის ბუნებრივი რესურსების სამინისტროს მონაცემებით, ყოველი რუსი ყოველწლიურად დაახლოებით 88 კილოგრამ საკვებს ყრის.
ევროკავშირმა შესაძლოა კანონიერად დაავალდებულოს ქვეყნები 2030 წლისთვის მნიშვნელოვნად შეამცირონ საკვების ნარჩენების რაოდენობა. კანონპროექტის თანახმად, ქვეყნებს მოუწევთ მაღაზიებში, რესტორნებსა და ოჯახებში ნარჩენების 30%-იანი შემცირება, 2020 წლის დონესთან შედარებით, ხოლო წარმოებასა და გადამამუშავებელ სექტორს უჩნდება ვალდებულება ნარჩენები შეამცირონ 10%-ით.
შემცირების სპეციფიკური მექანიზმები ეროვნულმა მთავრობებმა უნდა შეიმუშავონ. ეს შეიძლება იყოს იურიდიული მოთხოვნა სუპერმარკეტებისთვის გაუყიდველი პროდუქციის საქველმოქმედო მიზნებისთვის შემოწირულობის, ხილისა და ბოსტნეულის გამყიდველებისთვის შეღავათების შემოღება და ა.შ. ახალი ნორმები ევროპარლამენტისა და ევროკავშირის საბჭოს მიერ მიღების შემთხვევაში ამოქმედდება.
ფინეთში არის სპეციალური აპლიკაცია, რომელიც საშუალებას გაძლევთ შეიძინოთ რესტორნიდან დარჩენილი საკვები. პრაღის სკოლებში ასწავლიან არ გადაყაროთ საკვები, ხოლო ესპანეთის რესტორნებს აქვთ ვალდებულება, შეახსენონ ვიზიტორებს, რომ შეუჭმელი კერძები შეიძლება სახლში წაიღონ.