„დიეტურ სასმელებში შემავალმა ასპარტამმა, შესაძლოა, კიბო გამოიწვიოს…“ – რას წერს ამერიკაში მცხოვრები ქართველი ექიმი

ამე­რი­კა­ში მცხოვ­რე­ბი ექი­მი ქეთი შავ­ლი­აშ­ვი­ლი­ ჯან­დაც­ვის მსოფ­ლიო ორ­გა­ნი­ზა­ცი­ის ახა­ლი კვლე­ვის სა­ყუ­რა­დღე­ბო შე­დე­გე­ბის შე­სა­ხებ წერს. ექი­მის გან­მარ­ტე­ბით, კვლე­ვაამ აჩ­ვე­ნა, რომ დი­ე­ტურ სას­მე­ლებ­ში შე­მა­ვალ­მა ას­პარ­ტამ­მა, შე­საძ­ლოა, კიბო გა­მო­იწ­ვი­ოს!
“WHO: დი­ე­ტურ სას­მე­ლებ­ში შე­მა­ვალ­მა ას­პარ­ტამ­მა, შე­საძ­ლოა, კიბო გა­მო­იწ­ვი­ოს!
ჯან­დაც­ვის მსოფ­ლიო ორ­გა­ნი­ზა­ცი­ამ გუ­შინ გა­მო­ა­ცხა­და, რომ ხე­ლოვ­ნურ­მა და­მატ­კბო­ბელ­მა, ას­პარ­ტამ­მა, რო­მე­ლიც ფარ­თოდ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა დი­ე­ტურ სას­მე­ლებ­ში და და­ბალ­კა­ლო­რი­ულ (ძი­რი­თა­დად ულტრაპ­რო­ცე­სი­რე­ბულ) საკ­ვებ­ში, შე­საძ­ლოა კიბო გა­მო­იწ­ვი­ოს.
დღეს, რამ­დე­ნი­მე სა­ა­თის წინ, ჯან­მო-მ გა­მო­აქ­ვეყ­ნა ან­გა­რი­ში, რო­მელ­შიც ას­პარ­ტა­მი კლა­სი­ფი­ცი­რე­ბუ­ლია, რო­გორც 2b კლა­სის კან­ცე­რო­გე­ნი ანუ “ადა­მი­ა­ნის შე­საძ­ლო კან­ცე­რო­გე­ნი”!
ჯან­მო-ს ეს გან­ცხა­დე­ბა ჯან­დაც­ვის მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი სა­ერ­თა­შო­რი­სო ორ­გა­ნოს პირ­ვე­ლი სა­ჯა­რო გან­ცხა­დე­ბაა თით­ქმის ყველ­გან გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი ხე­ლოვ­ნუ­რი და­მატ­კბობ­ლის მავ­ნე ზე­მოქ­მე­დე­ბის და კი­ბოს რის­კე­ბის შე­სა­ხებ!
FDA -მ და სას­მე­ლე­ბის ინ­დუსტრი­ამ უკვე გა­აპ­რო­ტეს­ტეს ეს სი­ახ­ლე.
მინ­დო­და გა­მე­ზი­ა­რე­ბი­ნა რამ­დე­ნი­მე მო­საზ­რე­ბა გან­ცხა­დე­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით და იმის შე­სა­ხებ, თუ რა ვი­ცით აქამ­დე ხე­ლოვ­ნუ­რი და­მატ­კბობ­ლე­ბის ზე­გავ­ლე­ნის შე­სა­ხებ ადა­მი­ა­ნის ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე.
ას­პარ­ტა­მი ათწლე­უ­ლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში სა­ვა­რა­უ­დოდ მრა­ვალ და­ა­ვა­დე­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი სა­და­ვო ინ­გრე­დი­ენ­ტია.ის გვხვდე­ბა 6000-ზე მეტ პრო­დუქ­ტში, მათ შო­რის საკ­ვებ­სა და სას­მელ­ში, ხვე­ლის სა­წი­ნა­აღ­მდე­გო სიროფ­ში, კბი­ლის პას­ტა­ში და ხე­ლოვ­ნუ­რად დამ­ტკბა­რი გა­მაგ­რი­ლე­ბე­ლი სას­მე­ლე­ბის და­ახ­ლო­ე­ბით 95%-ში (PMID: 33451265). მა­ი­სის თვე­ში ჯან­მო-მ მო­სახ­ლე­ო­ბას მო­უ­წო­და, არ გა­მო­ი­ყე­ნონ შაქ­რის შემ­ცვლე­ლე­ბი წო­ნის დაკ­ლე­ბის მიზ­ნით, რაკი კვლე­ვე­ბი აჩ­ვე­ნებს, რომ ხე­ლოვ­ნუ­რი და­მატ­კბობ­ლე­ბის მოხ­მა­რე­ბა არ იწ­ვევს წო­ნის დაკ­ლე­ბას, რა­საც, რო­გორც წესი, მო­ვე­ლით შაქ­რის მო­ცი­ლე­ბით გა­მოწ­ვე­უ­ლი კა­ლო­რი­უ­ლი დე­ფი­ცი­ტის­გან (PMID: 29570245; PMID: 28716847; PMID: 27880832).
ბო­ლოდ­რო­ინ­დე­ლი კვლე­ვე­ბი აჩ­ვე­ნებს, რომ ხე­ლოვ­ნუ­რი და­მატ­კბობ­ლე­ბი აზი­ა­ნე­ბენ ნაწ­ლა­ვის მიკ­რო­ბი­ომს, ზრდი­ან სხე­უ­ლის გა­ცხი­მოვ­ნე­ბას, არ­ღვე­ვენ მა­დის და და­ნაყ­რე­ბის სიგ­ნა­ლებს და ზრდი­ან სის­ხლში გლუ­კო­ზის დო­ნეს (PMID: 34581796; PMID: 35987213). ზო­გი­ერ­თი კვლე­ვა ამ­ბობს, რომ მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ცხო­ვე­ლებ­ზე ჩა­ტა­რე­ბუ­ლი კვლე­ვე­ბით ას­პარ­ტა­მის ზე­მოქ­მე­დე­ბა ად­რე­ულ ასაკ­ში ზრდის კი­ბოს რისკს, რთუ­ლია ამ შე­დე­გე­ბის გა­მე­ო­რე­ბა ადა­მი­ა­ნებ­ზე ჩა­ტა­რე­ბულ კვლე­ვებ­ში (PMID: 17805418).თუმ­ცა, საფ­რან­გე­თის მო­სახ­ლე­ო­ბა­ზე და­ფუძ­ნე­ბულ­მა, 100 000-ზე მეტ ადა­მი­ან­ზე ჩა­ტა­რე­ბულ­მა ბო­ლოდ­რო­ინ­დელ­მა კვლე­ვამ აჩ­ვე­ნა კი­ბოს გაზ­რდი­ლი რის­კი, რო­მე­ლიც და­კავ­ში­რე­ბუ­ლია ას­პარ­ტა­მის მოხ­მა­რე­ბას­თან (PMID: 35324894)
იმე­დია, ეს გან­ცხა­დე­ბა გა­მო­იწ­ვევს ას­პარ­ტა­მის მსგავ­სი ქი­მი­კა­ტე­ბის უფრო ღრმა კვლე­ვას, რაც დაგ­ვეხ­მა­რე­ბა მეტი ვი­ცო­დეთ საკ­ვე­ბის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ზე, რო­მელ­საც ყო­ველ­დღი­უ­რად მი­ვირ­თმევთ და მისი გავ­ლე­ნის შე­სა­ხებ ჩვენს ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე.
ის ადა­მი­ა­ნე­ბი, ვინც დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით დი­ე­ტურ კო­ლას, პეპ­სის და სხვა დი­ე­ტურ სას­მე­ლებს მო­იხ­მა­რენ, სა­სურ­ვე­ლია გა­და­ვიდ­ნენ წყლის ან და­მატ­კბო­ბე­ლის გა­რე­შე, სხვა სა­ხის სას­მე­ლე­ბის მოხ­მა­რე­ბა­ზე.” – წერს ექი­მი.