ქართული ალკოჰოლური სასმელებიდან ყველაზე გავრცელებული და პოპულარულია ღვინო, რომლის უამრავი სახეობა არსებობს. გთავაზობთ რამდენიმე მათგანს.
- ქინძმარაული
საფერავის ჯიშის ყურძნისგან დაწურული ნახევრად ტკბილი ღვინოა, რომელსაც სახელი ადგილობრივი წარმოშობის მიხედვით ეწოდა. მუქი ბროწეულისფერი, სასიამოვნო, არომატული ღვინოა, უხდება მსუბუქ კერძებს, ხილსა და ნამცხვარს.
- რქაწითელი
ამავე სახელწოდების ყურძნის ჯიშისგან დაყენებული, მუქი ოქროსფერი შეფერილობის ღვინო. რბილი, სასიამოვნოდ გამოხატული მჟავიანობითა და ხილის არომატებით ხასიათდება. კარგად ეხამება ხორცისგან მომზადებულ კერძებს.
- საფერავი
ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული ყურძნის ჯიშია, მისგან მუქი ალუბლისფერი, ტანინიანი, მდიდარი, ძლიერი ღვინო დგება. საფერავი ძალიან უხდება შემწვარი ხორცისგან მომზადებულ კერძებს.
- უსახელოური
ყველაზე იშვიათი ქართული ღვინო, რომელიც მხოლოდ ლეჩხუმში მოწეული ყურძნისგან დგება. ნახევრად ტკბილი, მუქი ლალისფერი სასმელი. სასიამოვნო გემოთი და კარგად გამოხატული მჟავიანობით გამოირჩევა. უხდება ტკბილეულს.
- წინანდალი
რქაწითელისა და მწვანეს კუპაჟია. ღია ჩალისფერი, დაბალანსაებული, სასიამოვნო, არომატული, მსუბუქი ღვინოა. კარგ წყვილს ქმნის ბოსტნეულის სალათებთან, სოკოსა და თევზის კერძებთან.
კომენტარები