დაავადებათა კონტროლის ეროვნული ცენტრის გენერალური დირექტორის მოადგილე პაატა იმნაძე „იმედის“ ეთერში იმ საფრთხეებზე საუბრობს, რომელიც შეიძლება სწრაფი კვების ობიექტების პროდუქტების მოხმარების შემთხვევაში არსებობდეს. პაატა იმნაძის განცხადებით, მთავარია არ მოხდეს პროდუქტის მომზადების არცერთ ეტაპზე დაბინძურება და არ დაირღვეს შენახვის ტემპერატურული რეჟიმი.
„სალმონელოზი ასეთი ეპიდაფეთქებების დროს არის ხოლმე ერთერთი წამყვანი მიზეზი არა მარტო ჩვენს ქვეყანაში, არამედ ევროკავშირის ქვეყნებსა და აშშ-შიც. თვითონ ბაქტერია „სალმონელა“ სავარაუდოდ შეიძლება იყო სალათის ფოთლებში, თუმცა არ არის გამორიცხული, რომ ქათმის ხორციდან მოხვედრილიყო, ეს ამ ეტაპზე ძნელი გასარკვევია და ალბათ სურსათის ეროვნული სააგენტო ამაზე მუშაობს. მთავარი ის არის, რომ თუ „სალმონელას“ ბაქტერია, მოხვდება მაიონეზში და არ იქნება დაცული შენახვის ტემპერატურული რეჟიმი, მაშინ ის მაიონეზში გამრავლდება.
აქ არ არის ლაპარაკი ვადაგასულობაზე, მთავარია არ მოხდეს პროდუქციის მომზადების არცერთ ეტაპზე, დაწყებული იმ მასალიდან, რომლიდანაც პროდუქტები მზადდება, შემდეგ დამზადების პროცესში რომ არ მოხდეს დაბინძურება და რაც მთავარია, შენახვის პროცესი. სამწუხაროდ მომხმარებელს ამის გაკონტროლება არ შეუძლია.
რაც უფრო მეტად პოპულარული გახდება სწრაფი კვების ობიექტები, მით უფრო მოიმატებს და შეიძლება მასშტაბები გაიზარდოს ასეთი აფეთქებების. ეს არ არის საქართველოს მაგალითი, ასევე ხდება განვითარებულ ქვეყნებში, ეს იქნება ევროპა თუ ამერიკა.
ჩვეულებრივ, როდესაც სახლში ირღვევა რაღაც ეტაპზე პროდუქციის მომზადების წესები, იქ შეიძლება ოჯახის წევრები და სტუმრები დაზარალდნენ, მაგრამ როდესაც ინდუსტრიული ხდება კვების პროდუქტების წარმოება, მათ შორის ყველზე მეტად სწრაფი კვების ობიექტებში, შეიძლება ხოლმე ასეთი აფეთქებები უფრო ხშირი გახდეს“,-განაცხადა იმნაძემ.
კომენტარები